Banklån

Jämför banklån från flera aktörer för att få bäst ränta

POPULÄRA LÅNEFÖRMEDLARE

 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Största låneförmedlare
 • Samarbetar med 30 banker
 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Samarbetar med 30 banker
 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Coop medlemmar = lägre ränta
 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 500 000 kr
iPhone-mobilapp låneguiden 2021

Guide för dig som väljer mellan olika banklån

Det här är en text som går på djupet i vad som gäller för den som vill ansöka om ett banklån i Sverige. Det finns många banker – såväl traditionella som nystartade – som erbjuder banklån till såväl privatpersoner som företag. Här benar vi ut vad du behöver tänka på kring ränta, avgifter och lånebelopp.

Banklån är en mycket vanlig företeelse i det svenska samhället. Det är mer regel än undantag att människor och familjer – oavsett inkomst eller tillgångar– har banklån i något slag. Det kan vara lån till en bostad, bil eller andra ändamål. I den här artikeln försöker vi beskriva vilka ändamål man kan låna till, vilka villkor som brukar gälla och vilka krav som ställs på den som lånar ut pengar. För ett gäng år sedan fanns det egentligen bara en handfull banker som människor vände sig till för att ta lån av olika slag, finansmarknaden har över tid avreglerats och nu finns många olika kreditgivare som erbjuder utlåning gentemot såväl privat som företagskunder.

Vilka krav finns för att få låna hos banken?

Banker gör alltid en noggrann och seriös kreditprövning av den som söker ett banklån. När det gäller privatpersoner så gör banken en kreditupplysning, där det framgår vad sökanden har för inkomster, eventuella skulder och liknande uppgifter. Banken frågar ofta via telefon eller ett fysiskt möte kring vad personen arbetar med och hur de personliga förhållandena ser ut i övrigt – desto större belopp som lånet avser desto noggrannare är kreditprövningen – av naturliga skäl. Banken ställer dessa frågor och inhämtar dessa upplysningar i syfte att göra en bedömning om den ansöker om lånets möjlighet att betala tillbaka det. Desto mer man vill låna, desto högre är kraven. Banklånen kan ha olika räntor och villkor beroende på vad pengarna ska användas till.

Banklånet utan max belopp 

Det finns inga maxbelopp för lån. Det som är avgörande är naturligtvis vad syftet med lånet är och vem som ska låna. Ska man låna pengar för att köpa ett dyrt hus, och den som ansöker om lånet har en god inkomst eller goda tillgångar i övrigt, så finns det förutsättningar att bevilja banklånet. För vissa typer av lån, exempelvis bostadslån, finns det dock maxtak för hur mycket man får låna i lag och författning.

Former för att ansöka om banklån

Tidigare var det vanligaste att man besökte ett bankkontor för att ansöka om lån. Många uppskattar att sitta ned med en banktjänsteman för att gå igenom vad ett lån innebär och få möjlighet att ställa frågor och diskutera upplägg – den möjligheten finns fortfarande kvar och nyttjas av många. Idag finns det dock stora möjligheter att ansöka om lån digitalt och då behöver du inte besöka banken fysiskt. Under Coronapandemin har det varit särskilt värdefullt för bankerna att kunna sköta ansökningar om banklån digitalt, i syfte att upprätthålla social distansiering. Tänk på att alltid jämföra olika bankers räntor och avgifter så att du hittar det lån som just passar dig och din ekonomi.

Cirka månadskostnad

 • Jag vill samla lån:
Enter the word YES in the box:
Loading