Samla lån och krediter är ett ekonomiskt bra val

 

Ett samlingslån innebär att du sänker din ränta
som i sin tur resulterar i en starkare kreditvärdighet

POPULÄRA LÅNEFÖRMEDLARE

 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Största låneförmedlare
 • Samarbetar med 30 banker
 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Samarbetar med 30 banker
 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Coop medlemmar = lägre ränta
 • Endast 1 kreditupplysning
 • Låna upp till 500 000 kr

Vad innebär ett samlingslån?

Under de senaste åren så har många kreditinstitut och banker börjat marknadsföra en ny tjänst – samla lån och krediter. Under bara ett antal år har detta blivit mycket populärt och många privatpersoner har fått förbättrad privatekonomi på grund av detta, men vad är det egentligen?

Det är vanligt att man som privatperson har krediter och lån hos olika kreditgivare. Det kan handla om att man för länge sedan tecknade ett bolån hos en bank, att man har tecknat ett billån hos en annan bank som man fick bra villkor hos och att man finansierat en renovering genom avbetalning hos ett annat kreditinstitut. Det är helt normalt – det är inte säkert att an från en början får bäst villkor genom att alltid vända sig till en och samma banktjänsteman. Konkurrensen leder ofta till att man som konsument får mycket bra låneerbjudanden, till skillnad från om man alltid hade vänt sig till samma bank. Men efter ett tag kan man ofta tjäna pengar på att samla lån och krediter hos en och samma bank – vi ska förklara hur det fungerar. Det är framförallt en tjänst för privatpersoner, men liknande lösningar finns även för små- och medelstora företag.

Ett Samlingslån är ett sätt att pressa ner månadskostnaden

Den som samlar lån och krediter slår helt enkelt ihop lån och krediter som man har hos flera olika kreditgivare, till ett och samma lån hos en och samma bank. Om man över tid har samlat på sig en mängd lån, som kanske över tid ökat givet räntekostnader och att man inte hunnit betala av de, så kan man få ganska höga månadskostnader. Om man då samlar ihop sina lån och krediter hos en och samma aktör så kan ofta den aktören erbjuda lägre räntor, då banker är måna om att ha en kunds alla finansiella åtaganden hos sig.

Endast en kreditupplysning

En missuppfattning kring att samla lån och krediter är att många människor tror att det fungerar på ett sådant sätt att en tjänst skickar ut en bred förfrågan till olika kreditgivare om de vill samla dina lån, och att sedan varje kreditgivare tar en kreditupplysning på dig. Så är inte fallet – det tas bara en enda kreditupplysning på dig – då informationen i upplysningen delas med varje kreditgivare som är intresserad. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet i någon betydande utsträckning, då det bara tas en enda kreditupplysning. En förklaring till att det har blivit så populärt att samla lån och krediter måste vara av just det skälet – det är ett sätt att förbättra privatekonomin helt förutsättningslöst och man riskerar inte sin kreditvärdighet.

Går det att samla lån och krediter trots betalningsanmärkning?

Ja, det är många banker som tillåter samlande av lån och krediter trots att man har betalningsanmärkningar eller andra noteringar i UC:s register. Det är något av en myt att en betalningsanmärkning skulle göra att man inte kan ingå någon typ av finansiella avtal – bankerna gör alltid en helhetsbedömning av ekonomin och en betalningsanmärkning behöver inte betyda att man får ett nej.

Allt fler privatpersoner väljer att samla lån

Det har blivit allt vanligare att privatpersoner samlar lån och krediter. Det handlar om att man tar hjälp av ett finansinstitut för att slå ihop lån och krediter som man har, oftast konsumtionskrediter. En allt mindre reglerad finansmarknad och bättre utvecklade digitala tjänster kan ses som delförklaringar till detta.

På senare år har finansmarknaden förändrats i grunden. En tidigare mycket konventionell marknad med trögrörliga banker och kreditinstitut, har bytts ut mot moderna och smarta digitala tjänster som både pressar priset för kunden och leder till en bättre kundupplevelse. Marknadiseringen av finansmarknaden har lett till ökad konkurrens och bättre villkor för konsumenten. Men vad innebär det egentligen att samla lån och krediter och på vilket sätt kan det hjälpa en privatperson att få mer pengar varje månad? Det reder vi ut i den här artikeln.

Många privatpersoner har onödigt höga räntekostnader på grund av många olika smålån

De flesta privatpersoner är belånade i ett eller flera avseenden. Vanligt är att man har bestämt sig för att låna 300 000 till sin bostad, låna 200 000 eller mer till en bil och låna 50 000 för konsumtion. Summorna kan givetvis variera. Det är ingenting man ska skämmas för eller ha ångest för – det är vanligt och normalt med lån och krediter. Privatpersoner har givetvis behov av att få in pengar för att göra vissa typer av inköp eller kunna avsätta pengar för nödvändiga utgifter. Men om man tar för många krediter och lån hos olika långivare är risken att man får dåliga villkor, då många banker inte är intresserade av att ge förmånliga lånevillkor om man bara har en liten del av sina lån hos en enda långivare. Genom att samla sina lån kan man därför få bättre villkor.

Samlingslån för dig med utspridda krediter

Det finns mycket skäliga och effektiva samlingslån för dig som har olika kreditåtaganden hos flera olika banker. Det innebär kort och gott att du tecknar ett nytt lån för att få in kapital för att kunna betala av andra högkostnadskrediter du har – ett samlingslån är upplagt på ett sådant sätt att du ska få ned dina avgifter totalt sätt. När du beslutar dig för att samla krediter som du har så får du på förhand veta vad dina kostnader blir efter du tecknat samlingslånet och på så sätt vet du att det kreditavtal du ingår är lönsamt för dina privatekonomiska förhållanden.

REKOMMENDERADE LÅNEFÖRMEDLARE

Cirka månadskostnad

 • Jag vill samla lån:
Enter the word YES in the box:
Loading