Betalningsanmärkningar

Jämför lån utan krav på betalningsanmärkning

[loancomparison]

Att låna med betalningsanmärkning

När du ska ta ett lån eller en kredit görs alltid någon form kreditprövning, ofta i form av en kreditupplysning. Du får sedan ditt lån beviljat eller avslaget. Konsumentkreditlagen anger att alla kreditgivare och långivare måste göra en kreditprövning innan lån eller kredit beviljas, och att konsumenten har rätt att få veta varför en ansökan eventuellt får avslag.

Ofta görs kreditupplysningen via Upplysningscentralen, UC, ett företag som arbetar med kreditinformation och som ägs av några av landets storbanker. När en kreditupplysning görs, får långivaren veta hur mycket och hur stora skulder du har, om du har några betalningsanmärkningar, hur mycket du tjänar och en del andra uppgifter som kan vara av vikt vid en kreditprövning.

Långivaren avgör sedan om det är rimligt att låna ut pengar till dig eller inte, baserat på dessa uppgifter. Konsumentkreditlagen säger att en sådan kreditprövning måste göras, för att vara säker på att lån inte beviljas till någon som inte kan betala tillbaka.

Kreditprövningen avgör oftast också hur hög din ränta blir på ett lån, då det kopplas till hur stor risken för långivaren blir när det gäller att låna ut pengar till dig.

Fakta lån med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning kan det bli svårare att låna pengar hos de vanliga bankerna, då detta ofta är avgörande i deras kreditprövning. Det finns vissa kreditgivare som specialiserar sig på att försöka hitta lösningar även för den som har en eller flera betalningsanmärkningar eller till och med saknar fast inkomst.

På grund av att risken för långivaren då är högre, så blir räntan oftast högre hos denna typ av företag än vad den skulle bli hos en mer traditionell långivare.

Om du har betalningsanmärkningar och vet med dig att du kan ha svårt att få ett lån med betalningsanmärkning hos en vanlig bank, så kan det ofta vara bäst att inte ansöka om för många lån hos olika banker, då för många kreditupplysningar är ytterligare en signal till kreditgivaren att det kan vara extra riskfyllt att låna ut pengar till dig.

Vissa företag som lånar ut pengar använder sig av andra tjänster än Upplysningscentralen. Vissa sådana företag registrerar endast kreditupplysningen i sina egna register, och inte hos UC. Därför kan det vara bättre för dig med många förfrågningar att istället vända dig till ett företag som använder sig av en alternativ kreditupplysningstjänst, då detta inte syns hos UC vid framtida låneansökningar.

Jag har betalningsanmärkningar och vill ansöka om ett lån?

Det viktigaste du ska tänka på är att inte låna mer än du behöver, och vara helt säker på att du faktiskt har råd att betala tillbaka krediten eller lånet. Räkna noga ut hur mycket lånet kommer att kosta dig, och om detta är något du har råd att betala varje månad under hela löptiden.

Om du har betalningsanmärkningar så kan det vara ett tecken på att din ekonomi inte är i balans, varför det är extra viktigt att vara försiktig med att låna trots betalningsanmärkningar. Tänk också på att du som har en eller flera betalningsanmärkningar i bagaget förmodligen får högre ränta än någon som inte har det, eftersom det är mer riskfyllt för banken att låna ut pengar till dig.
Det kan vara bättre att direkt vända sig till någon av de långivare som särskilt riktar in sig på att låna ut pengar till dig som kan ha svårt att få lånet beviljat någon annan stans. De gör ofta en mer individuell bedömning av din ekonomi för att säkerställa att du faktiskt har råd att låna och att betala tillbaka. Då går man igenom dina utgifter och inkomster på en mindre generell nivå än annars.

Detta gäller även den som saknar fast inkomst och exempelvis är egen företagare eller arbetslös. Denna typ av företag har blivit allt vanligare, då de idag är betydligt vanligare än tidigare med projektanställningar, timanställningar och andra typer av anställningar som inte räknas som fasta. Om du inte vill vända dig till ett av dessa specialiserade kreditinstitut, kan du istället söka lån tillsammans med någon annan, som uppfyller kriterierna för inkomst och kreditprövning.

Du kan i vissa fall också ta hjälp av en så kallad borgensman på lånet, som står som ansvarig om det skulle bli så att du inte kan betala. Borgensmannen måste också genomgå en sedvanlig kreditprövning.