Läs om räntor

Det kan vara knepigt med räntor i början. Vi går igenom det viktigaste i guiden nedan.

Lär dig mer om räntan

När man tar lån så ska man alltid jämföra olika räntor. Ränta är det pris man betalar för att lånat pengar, det vill säga det man betalar för att utlåningen ska vara lönsam för en bank eller ett kreditbolag. Det är alltid viktigt att kontrollera vilken ränta krediten har eftersom det kan skilja avsevärt mellan olika kreditbolag. Många gånger kan man också förhandla om räntan och kanske till och med få ner den lite. När man jämför räntor och har kontrollerat allting noga så sparar man för det mesta en bra slant om året. Så man ska inte nöja sig med första bästa kreditgivare utan alltid kolla runt på belopp, återbetalningstid och vilken års och månadsränta krediten får.

Ränta är inte bara priset på en kredit utan kan också vara en avkastning på sparande av kapital. Det innebär då att den egna individen får betalt av banken för att man har valt att spara pengar i deras bank. Ju högre sparkapital man har desto lättare är det även där att kunna förhandla till sig en bättre ränta och då få en mycket bättre avkastning på sina pengar.

Många tycker att ränta på ett lån kan kännas dumt och onödigt men utan ränta skulle det vara omöjligt för företag att låna ut pengar eftersom det oftast tar väldigt lång tid innan kreditgivarna får tillbaks alla sina pengar från de som lånar. Så räntan är en inkomst för kreditbolaget så att de kan låna ut pengar till nästa låntagare. Men det är också därför man alltid ska se till att få den bästa räntan på den kredit man har tänkt att låna så att man både som låntagare och kreditgivare känner sig nöjd.

Dolda avgifter

Dolda avgifter är också något det talas mycket om och man ska därför alltid se vad den effektiva räntan är på det belopp man har i åtanke. I uträkningen av den effektiva räntan så har alla avgifter räknats in och man får då ett exakt räntebelopp. De dolda avgifterna brukar vara sånt som är väldigt finstilt skrivet och man ofta missar.

Till exempel vid snabblån så kan det tillkomma avgifter om man inte har rätt adress, bolaget tar då ut en kostnad för att leta reda på det själva, aviseringskostnader som inte framkommer tydligt och likaså dolda uppläggningsavgifter. Idag förekommer det inte så ofta dolda avgifter vid till exempel privatlån. De flesta banker och kreditgivare skriver ut att de inte har några dolda avgifter så att man som låntagare ska kunna vara trygg att man får en exakt uträkning på belopp och den aktuella räntan.

[loancomparison]